Diplomatarium Fennicum

Raseborg, Slott

Leveysaste 59.991667 / Pituusaste 23.651111
Maa: Suomi
Yhteensä 118 asiakirjaa
DF Regesta
873 Thord Bonde utgifver på Raseborg den 8 september (in nativitate b:tæ Mariæ virginis) 1378 åt sin hustru Ramborg gåfvobref på några gods i Sverige.
1031 Vaste, fogde på Raseborg, till rådet i Reval angående ett föröfvadt sjöröfveri.
1038 Riddarene Erengisle Nilsson, Sten Bosson och Thord Bonde till rådet i Reval att vitaliebröderna härjade i Åbo skär och sannolikt ämnade sig till Ösel, Reval eller Pernau, hvarför adressaten borde sända folk till fiendens fördrifvande; i annat fall ägde adressaten uppbära följderna af sin underlåtenhet.
1063 Thord Bonde till rådet i Reval med begäran om dess bemedling beträffande lösgifvande af några brefskrifvarens tjänare, som af Gotlänningar blifvit tagna till fånga på sjön, äfvensom godtgörelse för det därvid röfvade godset.
1105 Nils Stigulfsson, fogde på Raseborg, rekommenderar hos rådet i Reval en kvinna, som komme för att lyfta arfvet efter sin afliden syster.
1152 Nils Ingesson, domare i västra Nyland, fastställer rågången mellan Laxpojo och Anders Wana i Lojo socken.
1312 Riddaren Thomas van Vitzen till rådet i Reval med anhållan att Jusse Hoveds med kvarstad belagda hästar och saker måtte utlämnas åt dennes änka.
1332 Riddaren Thomas van Vitzen rättfärdigar sig för rådet i Reval beträffande en beskyllning, att han skulle förhindrat skepparen på ett i Nyländska skären strandadt fartyg att bärga, hvad som räddas kunnat af lasten.
1343 Riddaren Thomas von Vitzen till rådet i Reval angående kvarlåtenskapen efter en Kersten Panthelitze.
1375 Karl Bonde, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med anhållan om lejd för sig och sitt följe.
1458 Riddaren Klas Fleming till de Livländska städerna med anhållan att de ville förhjälpa Revalsborgaren Peter van der Volme att utfå en fordran, som denne hade hos staden Dortmund.
1476 Revalsborgaren Peter van der Volme till rådet i Reval angående ett bref han emottagit af (de Livländska) städerna samt med begäran om lejd för öfverkommande till eventuel förlikning med sina vedersakare; meddelar i nedanstående rader varning med anledning af (till Finland) ankommet påbud från konungen om allmänt uppbåd till lands och sjöss.
1611 Janeke Hampmos, fogde på Raseborg, till rådet i Reval med öfversändande af konungens en skrifvelse, hvilken rådet skulle delgifva allmänheten och sedan försända vidare till öfriga Livländska städer.
1740 Klas Fleming, lagman i Österland, stadfäster rågången mellan Högben och Sandnäs i Karis.
1774 Konrad Gartz, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med fordran af upprättelse för det en konungens tjänare i Reval oförskylldt bragts i fångenskap.
1790 Kort Gartz, fogde på Raseborg, till rådet i Reval med förord för bonden Jöns Goos att utfå kvarlåtenskapen efter sin i Reval aflidne broder Peter.
1793 Kort Gartz, fogde på Raseborg, till rådet i Reval angående en Olof Svarte, som rymt med en annans hustru och gift sig med henne i Reval samt föröfrigt gjort sig skyldig till stöld; beder adressaten ställa båda till rätta.
1824 Håkan Jonisson, häradshöfding i Östra Nyland och t. f. lagman, stadfäster rågången mellan Sandnäs och Mjölbolsta i Karis.
1830 Riddaren Otto Pogwisch, höfvidsman på Raseborg, förfrågar sig hos rådet i Reval huru staden ärnade förhålla sig med hänsyn till det mellan hansestäderna och konung Erik utbrutna kriget.
1839 Otto Pogwisch, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med svar, att han nu icke själf kunde öfverkomma till Reval och att angelägenheterna, som skulle afhandlas, icke vore synnerligen viktiga samt med begäran att, i händelse af behof, få för slottets räkning från Reval utföra ett parti salt.
1873 Otto Pogwisch, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval, att en skattebonde från hans län blifvit af en Revalsborgare anhållen för 22 rigiska mark för en skeppshälft; denna summa hade Pogwisch emellertid uppburit, enär nämnda skeppshälft förverkats af dess förre ägare, hvarför adressaten ombedes låta bemälda bonde vederfaras rätt.
1885 Otto Pogwisch, höfvidsman på Raseborg till rådet i Reval med förord för en skattbonde, hvars son, på grund af en obefogad fordran hos fadern, blifvit anhållen i Reval.
1894 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med förnyad begäran om rättsligt förfarande med mannen, som begått två stölder i Raseborg och nu sutte fängslig i Reval, samt med anhållan om åtgärd till befriande af Pogwisch' tjänare Karl, hvilken i förenämnda angelägenhet sändts till Reval, men därvid fasttagits af (hanseatiska) utliggare, med hvilka adressaten tyvärr stode i förbindelse.
1896 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan om frigifvande af en skattebonde, enär skulden, för hvilken han häktats, betalts redan före dennes födsel; anser sig böra för sin konung inberätta huru hans undersåtar behandlades i Reval.
1924 Herr Otto Pogwisch till rådet i Reval med begäran om rättsligt förfarande med tvenne i Reval anhållna sjöröfvare, som gjort Finländska bönder mycken skada.
1926 Herr Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan om förhjälpande af brefviserskan Katarina Larsdotter till återfående af sina i Revals hamn fråntagna saker.
1939 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med klagomål, att folk från Raseborgs län i Reval kastades i fängelse på grund af orättmätiga fordringar samt att en Revalsborgare, Gunnar Sweder, hos en bonde, Stefan Gregersson, gjorde anspråk på en penningsumma för en skeppsandel, som Pogwisch konfiskerat på grund af att den förre ägaren genom en förbrytelse förverkat den; beder om afstyrande af nämnda missbruk och hotar i annat fall med repressalier.
1940 Herr Otto Pogwisch till rådet i Reval med förord för brefvisaren Lorends Snudsson (ͻ: Sundsson, Sunesson?) att såsom närmaste arfvinge utfå sin i Reval aflidne broders kvarlåtenskap.
1949 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan om tillstånd att för sin räkning utföra från Reval ett parti kabelgarn.
1955 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med fordran, på grund af honom tillförsäkrad fri fart på Reval, att ett där beslagtaget parti järn måtte frigifvas; hade någon anspråk därpå, vore han beredd att på behörig ort därtill svara.
1957 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med förnyad fordran af förklaring, huruvida adressaten ville hålla sin honom gifna försäkran om fri samfärdsel samt utgifva det beslagtagna järnpartiet.
1965 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med begäran om frigifvande af det beslagtagna järnet, enär det tillhörde honom, sedan han betalt de bönder, som upptagit det ur sjön.
1969 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med begäran, att åt brefvisaren, bonden Jöns Schegge, hvars syster i Reval blifvit ihjälslagen af Alf Espingrodes hustru, måtte vederfaras rättvisa.
1975 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval; svarar, biläggande två af detta utställda försäkringar om fri fart på staden, att han icke ärnade inlåta sig på något rättsförfarande beträffande det beslagtagna järnpartiet, utan fordrade dess utlämnande åt brefvisaren; hade någon därpå anspråk, finge han öfverkomma för att göra detta gällande.
2011 Riddaren Otto Pogwisch, hövidsman på Raseborg, tackar rådet i Reval för de gåfvor, han genom dess utskickade mottagit vid mötet å Sandhamn, samt fäller ett godt ord för bonden Germund Laurensson från Karis, hvilken hade arfsanspråk i Reval.
2048 Riddaren Krister Niklisson till rådet i Reval, "mynen leven vrunde unde nabers", angående ett klagomål, som Hans Kröpelins en tjänare vid namn Jakob Schurman framburit mot fyra Revalsborgare, då några af rådet senast voro i Viborg till tals med brefsändaren. Dat. des donnerdages vor sinte Urbanus dage.
2059 Karl Niklisson (fogde på Raseborg) till rådet i Reval med klagomål, att hans en sven, som han öfversändt till Reval, där illa misshandlats och plundrats af sjöfolk.
2071 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan, att rådet ville förnöja hans tjänare Karl Niklisson, hvars dräng förliden höst blifvit i Reval misshandlad och plundrad.
2079 Riddaren Otto Pogwisch tackar rådet i Reval för de honom vid hans besök i S:t Birgittas kloster gjorda skänkerna och beder att åt brefvisaren Niklis Svensson måtte utlämnas kvarlåtenskapen efter dennes styfbroder Peter Gilledräng, som omkommit i den timade stora branden i Reval.
2083 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med återfordran af en honom tillhörig båt, med hvilken en fiskare afvikit och som blifvit i Reval beslagtagen.
2087 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan å konung Eriks vägnar om lejd af Reval och Tyska orden i Livland för riddaren Gotskalk Andersson.
2090 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med anhållan att åt brefvisaren, bonden Nils Svensson, som vore behörigen fullmäktigad, utlämna kvarlåtenskapen efter Peter Gilles en i Reval aflidne dräng.
2092 Peter Fleming till rådet i Reval med förord åt brefvisaren Torgils Magnusson att uppbära arfvet efter sin moster Lucia Andersdotter, som aflidit i Reval och hvars närmaste arfvinge han bevisligen vore.
2098 Riddaren Otto Pogwisch, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med anhållan om tillåtelse att för slottets behof från Reval utföra 2 skeppund kabelgarn.
2102 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med begäran att i anseende till befaradt angrepp på Raseborgs slott af upprorisk Dalaalmoge få låna två eller tre kanoner och en man, som kunde handtera dem, äfvensom erhålla lejd för sitt gods, enär han ärnade deponera några kistor i Reval.
2103 Riddaren Otto Pogwisch till rådet i Reval med svar, att han förgäfves efterspanat de sjöröfvare, som föröfvat våld på Ryssarne, men att han, ifall de anträffades, ville gripa dem; äfvenså att han återsänder de kläder, som blifvit en flicka i Reval frånstulna och förda till Raseborg.
2107 Peter Fleming till rådet i Reval med intygande, att brefviserskan Ingeborg Amundsdotter vore sin i Reval aflidna syster Ramborgs och dennes dotter Katarinas närmaste arfvinge.
2145 Karl Kristersson (Vase) till rådet i Reval med varning för Erik Pukes folk, som låge ute på sjön, samt med anhållan, att denna varning måtte delgifvas Ryssarne, emedan hvarken hans fader eller han själf kunde bjuda någon säkerhet.
2168 Herr Krister Niklisson till rådet i Reval, att han uppdragit den till honom affärdade rådsmedlemmen Dietrich (up der Heide) att muntligen framföra ett andragande för adressaten samt att han vill göra sitt bästa att återställa ett vänligt förhållande mellan Sverige och Reval.
2182 Karl Kristersson, (under)höfvidsman på Viborg, till rådet i Reval med framförande af svenska riksrådets begäran, att adressaten måtte med man och fartyg måtte bidraga till att bekämpa den gemensamma fienden Ivar Fleming, hvilken med en snäcka och en skyttebåt med 60 man låge ute på sjön.
2183 Karl Kristersson, höfvidsman på Viborg, till rådet i Reval, att hans tjänare Michel Mört beklagat sig "wo dat gy ene hebben gebracht in borgenhant synder jenighe sine broke, und hee ok in mynen rechtten werve was etc., und Karl Niclisson ein fient is desser rike, hirwmme ik by synen sparren doen mothe, also my van der rike wegen is befolen"; anhåller att Michel måtte befrias från borgen för sparrarne samt att, därest annat funnes att tilltala honom för, man då måtte gifva det brefutställaren tillkänna. Dat. an suntte Jakobes avendhe.
2189 Håkan Björnsson, fogde på Raseborg, meddelar rådet i Reval, att brefvisaren Olof Petersson, herr Krister Niklissons tjänare, enligt edligt vittnesmål af sex namngifna bofasta män, vore närmaste arfvinge till Margareta Petersdotter, som aflidit i Reval, samt anhåller i sitt och sin herres, Krister Niklissons, namn, att han, efter upprepade fåfänga påminnelser, måtte ändtligen förhjälpas till sin rätt. Dat. des sunawendes vor sunte Matteus.
2201 Karl Kristersson till rådet i Reval med anhållan att åt hans tjänare Matthias Hermansson måtte utlämnas hvad på hans andel kommer af kvarlåtenskapen efter hans i Reval aflidna syster.
2207 Bengt Mårtensson, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med begäran att, "umme mines heren willen, her Cristiern, unde umme mines vordenstes willen", brefvisaren Michel Jonsson måtte förhjälpas till att utfå kvarlåtenskapen efter sin förliden höst i Reval aflidna broder Laurens Jonsson. Dat. verde dach pasche.
2234 Karl (Thordsson) Bonde, fogde på Raseborg, förordar hos rådet i Reval brefvisaren, hvars hustru med sina tre bröder vore närmast arfsberättigade till kvarlåtenskapen efter Lorens Basun och dennes hustru lngrid.
2268 Paul Karo, (underbefälhafvare på Raseborg), till rådet i Reval: beder i sin härskarinnas namn, att brefvisaren Herman Hermansson måtte förhjälpas till utbekommande af sin andel i sin systers kvarlåtenskap äfvensom af 100 mark, som tillfallit honom genom ett brutet äktenskapslöfte.
2285 Karl Thordsson Bonde (höfvidsman på Raseborg) till rådet i Reval: begär att få låna en tunna salpeter och en kanon, berättar att herr Krister Niklisson öfverfallits af marsken Karl Knutsson, och utber sig underrättelser om konung Erik.
2303 Karl Thordsson Bonde till rådet i Reval, att han förnummit "dat etwelke personen, besyttere unde inwonre in Lyfflande" svårligen förtalat honom, hvilket han ej kunde lida, utan ärnade öfverkomma för att försvara sig, hvarför han anhåller om fri lejd för sig och de sina att infinna sig i Reval samt att lejdebrefvet måtte öfverlämnas åt hans tjänare Mertin, som skulle muntligen lämna närmare redogörelse. Dat. des donredaghes post nativitatis Mariæ.
2335 Bengt Mårtensson, höfvidsman på Raseborg, förordar hos rådet i Reval brefvisarene Paul Hemmingsson och Olof Bengtsson, som å sina hustrurs vägnar vilja uppbära kvarlåtenskapen efter deras i Reval aflidna systrar Ramborg och Katharina. Dat. in dem pynxstaffende.
2336 Karl Thordsson Bonde, (höfvidsman på Raseborg), till rådet i Reval med anhållan att icke lämna skydd åt en från Raseborgs län afviken bonde, vid namn Långa Lasse, som gjort sig på flera sätt skyldig.
2372 Bengt Mårtensson, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med förord åt brefvisaren Jonis Nygelsson, "eyn arm bure, de hyr geseten is in myneme gebede, dat ik vorstaa van myner vrouwen wegen", hvilken bonde stode i begrepp att uppbära kvarlåtenskapen efter sin i Reval aflidna syster Christine Nygelsdotter. Dat. an unser leven vrouwen avende.
2376 Karl Bonde, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med anhållan att till sin rätt förhjälpa en viss oskyldigt häktad Peter gentemot en est, som efter att två gånger hafva stulit och första gången blifvit gripen af bemälda Peter, afvikit från landet.
2389 Cecilia (Karl Thordsson Bondes hustru) till rådet i Reval angående återbekommande af ett silfverbeslaget bälte och ett gyllene bröstspänne, hvilka hon lämnat åt Peter Os att för hennes räkning i händelse af behof pantsättas, hvilket dock ej blifvit nödigt, men som rådsherren Halter velat utlämna blott emot 95 mark.
2410 Herr Krister Niklisson till rådet i Reval med svar att han oförtöfvadt anställt forskningar efter de sjöröfvare, som öfverfallit Ryssarne, och äfven sändt underrättelse till Åbo; förebrår rådet att det till skada för den allmänna säkerheten hos sig tålde slödder samt förklarar att han äfven framgent, på sin blifvande, ännu obestämda boplats, ville med adressaten underhålla god sämja.
2571 Fogden på Raseborg Henrik Svärd anhåller hos rådet i Reval om lejd för en skomakarmästare Johan, som ville till Reval för att ordna sina affärer.
2582 Hans Perenbeke (Livländsk ordensvasall) till rådet i Reval med anhållan att brefven, som Bengt Lydiksson komme att framlämna, skulle öfverstyras till ordensmästaren samt riddare och knektar i Livland, att adressaten måtte sätta tro till hvad Bengt sade på Parenbekes vägnar samt vara utställaren behjälplig att af ordensmästaren erhålla lejd, hvilken borde skrifvas till fogden på Raseborg Henrik Svärd och honom själf och inbegripa äfven hans lika nämnda frände. Dat. des mandadages vor des hilghen lichames dage.
2666 Ragnild Niglisdotter i Böle tillkännager, att hon af fri vilja och med sin broder Torkil Jönssons och flera sina vänners råd sålt och upplåtit herr Karl Knutsson, höfvidsman på Viborg, Tavastehus och Raseborg, all sin uti fast jord i Sverige liggande morgongåfva, som hon undfått af sin husbonde, Thure Andersson, numera afliden, likaså all den arfvedel i jordagods henne tillfallit efter hennes likaledes aflidne son Anders Thuresson, yttermera all hennes del af den rättighet, som tillkomme hennes son efter herr Bencht Niglisson och Gwse Niglesson, undantagandes hennes sons lösöre, som han vid sin död hade i sin värjo och som hon själf ville behålla; och erkänner hon sig hafva af Karl Knutsson blifvit till fullo betalad, hvarför hon fullmäktigar häradshöfdingen i rsp. härad att gifva Karl Knutsson fasta å ifrågavarande gods; beder herr Gregis Mattisson riddare, Matts Mårtensson, lagman i Söderfinne, Joan Gothormsson och sin broder Torkil Jonsson att jämte sig besegla urkunden.
2881 Karin Ingelsdotter säljer åt Philpus Ivarsson en skattmark och en sjetting jord uti Borgby i Pojo socken med rätt för hennes dotter Ingrid att, om hon ville, igenlösa godset.
3333 Konung Karl Knutsson till herr Nils Bosson Sture om ärkebiskopens och hans anhangs stämplingar, om ett befaradt infall i Finland och om sin svåra ställning där.
3380 Riddaren Laurens Axelsson svarar från Raseborg den 5 maj (feria sexta post Cantate) 1469 rådet i Reval angående godset från det utanför Raseborg strandade fartyget.
3381 Riddaren Laurens Axelsson, "høgesman" på Raseborg, utställer därifrån den 10 maj (vigilia ascensionis Domini) 1469 fri lejd för sändebud från Lübeck, "nar the her tyl landhz komende vordhe at ransage, søghe och afflede theres gotz, som her wndher Nylandh forgiks pa then Lybske holch."
3382 Riddaren Laurens Axelsson utställer från Raseborg den 11 maj (up unser heren helmervart) 1469 lejd för sändebud från Lübeck och Reval samt fastställer bärgarlönen för det skeppsbrutna godset till 4:de penningen.
3387 Riddaren Laurens Axelsson meddelar från Raseborg 1469, den 28 juni (am avende s:ti Petri och Pauli), rådet i Reval, att bönderna i hans och andra områden bärgat en stor del af det utanför Raseborg strandade godset samt dels dolt det hos sig, dels försålt det i Reval och andra orter; han hade sex eller sju af dessa bönder i häkte; lofvar att tillhandahålla resp. ägare hvad han ännu kan uppspåra samt beder adressaten gripa och till honom sända öfverkommande bönder, så att han kunde komma på det dolda godset.
3390 Jeppe Olofsson (troligen herr Laurens Axelssons fogde på Raseborg) skrifver från Rosscher 1469, den 11 augusti (de ersten frydages na sunte Lawrenssyes dach) till borgmästaren i Reval Marquart Bretholt, det han fönummit, att man i Reval hölle fängslad Olbenysse Henryces; å sin herres vägnar tacksam därför beder han om öfversändande af bemälde man; lofvar att tillmötesgå adressatens begäran att hjälpa dem, som öfverkommit för att taga vara på det vid Raseborg strandade godset.
3647 Herr Erik Axelsson utfärdar från Raseborg den 24 juli 1476 adelsdiplom för sin broder Olofs naturlige son Jörgen Olofsson, förklarande att han, Eric, efter öfverenskommelse med sin hustru Elin Göstafsdotter och sina bröder Ivar och Laurens gifvit denne sin brorson "wort fædernes skijöl och vapn", och såsom medel att uppehålla förenämnda sköld och vapen 2 byar och 17 gårdar, hvaraf flertalet i Östergötland.
3837 Riddaren Lars Axelsson till rådet i Reval med klagomål att en hans bonde ej där fått sin betalning; hotar med ovänskap.
3890 Magnus Turesson, höfvidsman på Raseborg, till rådet i Reval med försvar för Revalsborgaren Hans Hielp, som idkat köpenskap i Raseborgs skär.
4099 Fru Katarina Eriksdotter (Nipertz) till rådet i Reval med anhållan om förhjälpande af en Erik Jonsson till uppbärande af sin aflidna broders, Steffan Jonssons, kvarlåtenskap.
4141 Herr Sten Sture meddelar rådet i Reval att han nu i tre år förgäfves väntat de fullmäktige, som biskoparne af Riga, Dorpat och Kurland utlofvat att ordensmästaren skulle öfversända; ville dock ännu ända till tre veckar efter S:t Michaels dag afvakta deras ankomst och sänder ånyo lejd, för att det ej må finnas skäl för vidare uteblifvande; beder adressaten inverka på ordensmästaren i berörda hänseende; ordar om Mattis van Louens sak och säger sig sända till Reval för bekvämlighets skull Knut Posse och andra sina sändebud, hvilka alla han innesluter i adressatens säkra beskydd.
4143 Herr Sten Sture samt riddarne Ture Turesson, Erik Ottesson m. fl. till rådet i Reval med förbön för en lifdömd Hans Help, hvars oskuld i en brottslig köpenskap de vitsorda.
4144 Herr Sten Sture till rådet i Reval med svar på dess genom rådsmedlemmarne Johan van Grest och Diderik Hagen framförda bref angående förhållandet till ordensmästaren; beträffande Hilger Vormans sak ville herr Sten nästa sommar till mötet med ordensmästaren medtaga myntmästaren Hans Grauens räkenskapsbok, som skulle lämna upplysning; härom och om Mattis van Louwens sak skulle förbemälda sändebud nogsamt lämna besked.
4186 Sten Sture utställer öppet bref med anledning af rådets i Reval genom fullmäktig framställda klagomål öfver de skador Matts van Louen och hans broder Herman till sjöss föröfvat.
4199 Herr Sten Sture till rådet i Reval med uttalande af sin önskan att komma till uppgörelse med ärkebiskopen af Riga och ordensmästaren så att landet komme till fred och ro och man så mycket bättre skulle kunna stå emot de omilda Ryssarne.
4200 Herr Sten Sture och tvenne riksråd vidimera, på begäran af Karelens lagman Nils Bengtsson, kyrkoherdens i Töfsala, Helviks, den 12 mars 1413 för sin "måg" Olof Bengtsson gjorda öfverlåtelsebref å Torsby i Pernå socken.
4201 Herr Sten Sture och tvenne riksråd vidimera ett af riddaren Krister Nilsson den 12 december 1433 utfärdadt stadfästelsebref å rågången mellan Idlaks och Gammelby i Pernå socken.
4325 Herr Sten Sture till rådet i Reval med begäran att förmå Revalsborgaren Lisle Jöns till utbetalning åt brefvisaren Anders Michelsson af 11 mark Rig., utgörande hyra för ett den senare tillhörigt fartyg, som fraktats till Riga.
4711 Herr Sten Sture till rådet i Danzig med begäran att till Reval vid pingsttiden måtte sändas tre- till fyrahundra man såsom undsättning mot Ryssarne mot löfte att i händelse af behof lämna åt adressaten dylik hjälp.
4712 Herr Sten Sture till rådet i Lübeck med anhållan om öfversändande nästkommande vår till Reval af ettusen man till hjälp emot Ryssarne på villkor som i föreg. bref.
4787 Tönne Eriksson (Tott), höfvidsman på Raseborg, utställer öppet intyg, särdeles för rådet i Reval, att Erik och Måns Hanssen äro rätta och närmaste arfvingar till deras i Reval aflidna faster.
4941 Tönne Eriksson (Tott) på Raseborg till rådet i Reval, att för några dagar sedan ett ryskt sändebud, Silvester, kommande från konungen af Danmark med 18 knektar landat nära Narva för att begifva sig till Moskva, och att de snart skulle återvända samma väg; råder att låta infånga dem vid Hogland och lofvar sin medverkan härtill.
4983 Tönne Eriksson (Tott) på Raseborg till rådet i Reval angående utlösen af de 800 mark svenskt mynt, som innestode hos adressaten till säkerhet för ett af herr Sten Sture genom herr Sten Kristersson undfånget lån i Rigiskt mynt, för hvilket ändamål han öfversänder sin sven Peder Hansson. Dat. die sancti Bernardi abbatis.
5142 Tönne Eriksson (Tott) på Raseborg underrättar herr Svante Nilsson att han haft sitt bud öfver till Reval och fått veta, att konung hans låtit förbjuda att därifrån göra någon tillförsel till Finland, att ett af konungens skepp stött på grund vid Rågö vid Estländska kusten, lidit stor skada och med nöd kunnat föras till Gotland, samt att mäster David och Matts Revel låge vid Ivangorod.
5183 Tönne Eriksson (Tott) underrättar herr Svante Nilsson att han tagit i besittning Raseborgs slott och län, som herr Svante förlänat honom, samt ber att få de sakören, som fallit vid senaste ting.
5193 Tönne Eriksson på Raseborg till herr Svante Nilsson, att han till dennes utsände erlagt de 1000 mark revalska, som han vore pligtig utgöra för sitt slottslän; meddelar, att vid Nargö låge flere konungens skepp för att passa på de från Tyskland återkommande fartygen, hvilka skepp redan gjort många i Finland stor skada, samt att ett rykte ginge i Reval att konungen ämnade anfalla Finland.
5403 Tönne Eriksson (Tott) på Raseborg till Sander Arendsson (slottslofven) på Åbo slott med underrättelse om fiendens plundring af Ingå kyrka och prästgård samt att tre af dess skepp ännu låge vid Nargön.
5533 Tönne Eriksson (Tott) svarar herr Svante Nilsson, på dennes anmodan om erläggande af afgiften för länet, att han vid sitt sista sammanträffande med adressaten fått löfte om en viss förmedling, hvarför han nu öfversände till fogden Josef Pedersson på Åbo blott 600 mark; säger, med anledning af herr Svantes skrifvelser angående öfvertagandet af slottslofven på Viborg och Olofsborg, sig mottagit blott ett bref och äfven besvarat det; meddelar slutligen att mäster David (k. Hans' sändebud) med tre fartyg passerat utefter estländska kusten till Ryssland samt att konungens utliggare låge i Monsund.
5540 Tönne Eriksson på Raseborg ger electus Arvid Kurck del af fru Gunnilds bref om Ryssarnes afsikt att infalla i landet; ber honom med andra gode män uttänka medel mot sådan fara och hvem som borde sändas fru Gunnild till hjälp; m. m.
5671 Herr Sten Sture tilldömer hustru Karin Pedersdotter af Domargård ett gods uti Järnvik (?) och hälften af Böle hemman i Tenala socken, hvilka lägenheter varit pantsatta åt Magnus Grabbe.
5673 Herr Sten Sture förlänar Olof Jakobsson för trogen tjenst kronans ränta från hans gods Ytterbolsta och Öfverbolsta äfvensom från hans lägenheter i Bredslätt, Siggböle och Stubböle (alla i Ingå socken) samt anmodar innehafvarne af nämnda gods att till bemälde Olof riktigt utgöra ifrågavarande skatt.
5676 Hans Persson och Anders Bengtsson, innehafvande någon befattning i Raseborgs fögderi, klaga hos herr Sten Sture, att lagman Henrik Stensson tillsagt dem att de hade intet annat vid tinget att göra än hämta mat åt slottsfogden.
5677 Tönne Eriksson (Tott) anmäler hos herr Sten Sture att kyrkoherden i det regala pastoratet vid Raseborg (Karis) herr Matts måtte på grund af sitt uppträdande beröfvas sitt gäll och detta gifvas åt brefsändarens kapellan herr Peder.
5694 Lagmannen Henrik Stensson underrättar herr Sten Sture att han nu till Krister Klasson (Horn) öfverlämnat Raseborg med samma inventarium, som han för tio veckor sedan emottagit af Tönne Eriksson (Tott); meddelar vidare om allmogens obenägenhet att erlägga den pålagda gärden och restantierna, vid hvilkas utkräfvande den hotat med öfvervåld, hvarför han ber adressaten näpsa den; klagar öfver allmännelig sjukdom och råder att ersätta de båda landsfogdar, som nu finnas där, med andra.
5696 Krister Klasson (Horn), fogde på Raseborg, meddelar rådet i Reval, att han på herr Sten Stures befallning återgifvit åt skepparen Per Alff från Danzig och hans skeppslag af köpmän de varor, som funnits å den under Raseborgs län blefna skutan, och anhåller att adressaten ville låta dem behålla sitt gods, utlofvande vice versa lika behandling.
5857 Nils Eskilsson (Banér) tackar Revalsborgaren Lydik van Mynden för meddelande att danska konungens utliggare låge vid Nargön.
5979 Nils Eskilsson (Banér) till rådet i Reval med anhållan att det måtte förhjälpa honom till återbekommande af ett par i Reval utestående penningefordringar.
6032 Tille Gissler, höfvidsman på Raseborg, till Lydik van Mynden i Reval angående en penningesändning samt med begäran om meddelande af nyheter.
6033 Tille Gissler på Raseborg utställer pass för Revalsborgaren Lydik van Mynden att fritt färdas i konung Kristierns ärenden.
6047 Höfvidsmannen Tille Gissler till Lydik van Mynden i Reval om en med Roloff Mattsson på Viborg och junker Wolff på Åbo öfverenskommen undsättning åt Lyder van Offense på Åland.
6051 Tille Gissler till rådet i Reval med begäran att det ville låta brefvisaren Påval Jönsson vederfaras rättvisa.
6530 Konung Gustaf fastställer sina räfsteherrars dom angående en Stockby i Tenala socken underlydande holme, kallad Langö.
6531 Uppgift på åtskilliga af en konungsnämnd utfärdade domar.
6532 Anteckning om ett från konungens kansli utgånget "fogta breff för Niels Boije vppå Rasborgx län." Dat. "aff Rasborgh sanctj Bartolomej tijd anno 30."
6535 Anteckning om ett från konungens kansli utgånget bref hvarigenom Erik Boije fick slottlofven på Taffuestehus slott. Dat. Raseborg.
6549 Peter, herr Erik Flemings köpman vid Raseborg, till revalsborgaren Helmen Ficken med anhållan om öfversändande af 9 tunnor salt.
6638 Herr Otto Pogwisch anhåller hos rådet i Reval om lejd på ungefär ett år för sin frände och namne Otto Pogwisch och dennes gods.
6682 Hans van Aschen (borgare i Åbo) och Laurens Petersson till rådet i Reval med anhållan att det ville såväl åt svenska riksrådet som åt brefsändarne ändtligen meddela svar med anledning af en af bemälda riksråd redan för två år sedan gifven skiljedom gällande junker Wilhelm (van dem Velde?) med hustru och deras barn.
6683 Riddarne Erik Axelsson, Gustaf (Karlsson, gumsehufvud) och Lars Axelsson anhålla hos rådet i Reval att det måtte förhjälpa Hans van Aschen (borgare i Åbo) till sin rätt beträffande ett honom tillfallet arf, hvarom redan tidigare rikets föreståndare jämte flere riddare gjort framställning.
6698 Hustru Ragnild Johansdotter af Gennäs försäljer å Raseborg år 1508, den 13 januari (octava epiphanie Domini), med sina nästa fränders ja och samtycke åt herr Erik Turesson, höfvidsman på Viborg, och dennes hustru fru Gunild Johansdotter Månstad (Manastadh) gods i Lillkyrka socken i Östergötland. Lagman Klaus Henriksson, Marten Johansson, Sven Pavalsson, häradshöfding i Västerhäradet af Raseborgs län, samt Måns Grabbe, häradshöfding i Österhäradet af samma län ombedjas besegla brefvet, "medan jag själf ej insegel hafver".